Χαρακτηριστικά ανεπεξέργαστου μελιού

Χαρακτηριστικά ανεπεξέργαστου μελιού

Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ
Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν με περίπου 180 διαφορετικές ουσίες, παράγεται από τις μέλισσες και αποτελεί τρόφιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό με ιδιαίτερη διαιτητική, θρεπτική και αντιβακτηριακή αξία.

Τα βασικά σάκχαρα είναι η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε ποσοστό 65%-85% του συνόλου και προσδίδουν σ’ αυτό τη γλυκιά γεύση, την ενεργειακή του αξία και τα φυσικά του χαρακτηριστικά. Εκτός από τους υδατάνθρακες (σάκχαρα), το μέλι περιέχει οξέα, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, ελεύθερα αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες και αρωματικές ουσίες.

Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα εντόμων που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι του πεύκου, της ελάτης και άλλων δασικών φυτών.

Η κρυστάλλωση, είναι φυσικό βιολογικό φαινόμενο του φυσικού ακατέργαστου ανθόμελου (ανοιχτόχρωμο μέλι) και δεν προξενεί καμία αλλαγή στις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Συνεπώς ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Ανάλογα με τη φυτική του προέλευση το κάθε ανθόμελο κρυσταλλώνει αργά ή γρήγορα. Τα μέλια μελιτωμάτων (πολύ σκούρα μέλια) δεν κρυσταλλώνουν ή κρυσταλλώνουν πολύ αργά αν περιέχουν μικρό ποσοστό ανθόμελου.

Το μέλι ρευστοποιείται με θέρμανση, η οποία όταν γίνεται σωστά δεν επηρεάζει την ποιότητα του προϊόντος. Η σωστή θέρμανση εξασφαλίζεται με τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία, το μικρότερο χρόνο και τη χρησιμοποίηση δοχείων με διπλά τοιχώματα (μπεν–μαρί). Η ψηλή θερμοκρασία καταστρέφει τα ένζυμα, την αντιβακτηριακή δράση του μελιού, διασπά τα σάκχαρα και επηρεάζει τις ουσίες που συμβάλλουν στη γεύση και το άρωμά του. Συνήθως, θερμοκρασία μικρότερη από 50 κελσίου για μερικές ώρες δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του μελιού.

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΛ. 2421032946