Η παραγωγή

paragwgi

Το μέλι Ολύμπου παράγεται από σταθερά μελισσοκομεία στον Όλυμπο σε υψόμετρο 900-1000m. Συγκεκριμένα σε δασικές και λιβαδικές περιοχές κοντά στο χωριό Καρυά Ολύμπου. Το παραγόμενο μέλι προέρχεται από μια πληθώρα αυτοφυών φυτών σε δασικές τοποθεσίες μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα μπορούσε να επιβαρύνει το περιβάλλον. Τις κύριες πηγές νέκταρος αποτελούν φυτά της περιοχής όπως αγριοτρύφυλλα, αγριοβικος , διάφορα είδη ρίγανης, βατομουριές,αγράμπελη, βελανιδιά, καστανιά, διάφορα αγκάθια, φλόμος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη πλούσια χλωρίδα για την οποία φημίζονται διεθνώς οι συγκεκριμένες περιοχές του Ολύμπου. Το παραγόμενο μέλι είναι πολυανθικό πλούσιο και όχι από συγκεκριμένα φυτικά είδη όπως τα μέλια ελάτου ή πεύκου άλλων ορεινών περιοχών. Στα παραγόμενα μέλια μας βρέθηκαν από το τμήμα βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (σχετικό άρθρο εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Λάρισας) ιδιαίτερες αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι ανθεκτικών μικροβίων. Μέλια άλλων χωρών, με τις αντίστοιχες ιδιότητες, χρησιμοποιούνται στην ιατρική για την αντιμετώπιση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος και επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

Ανθόμελο της παραγωγής του 2010 κατέκτησε την Τρίτη θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό μελιού της Apislavia στη Βάρνα το 2010.